ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΚΑΛΑΣ

Κωνσταντίνος Μπάκαλας
Γεννήθηκε στο Στενό Αρκαδίας, το έτος 1878. Σε πολύ νεαρή ηλικία, εγκατεστάθη στον Πειραιά, όπου εργαζόμενος παράλληλα, παρακολούθησε τα μαθήματα της Εμπορικής σχολής Πειραιώς. Στη συνέχεια εργάσθηκε στους Κυλινδρόμυλους Κωνσταντόπουλου, όπου σταδιοδρόμησε γρήγορα. Όμως άλλοι ορίζοντες άνοιξαν για τον ανήσυχο νέο. Έγινε εισαγωγέας σιτηρών και σε λίγα χρόνια έφθασε όχι μόνο να εφοδιάζει σχεδόν όλη την αλευροβιομηχανία της Ελλάδος με σιτηρά, αλλά έκανε τον Πειραιά διακομετακομιστικό κέντρο διακίνησης σιτηρών στις Βαλκανικές χώρες και στη μέση Ανατολή.

Σε χρόνους κρίσιμους για το Έθνος, ο Κων. Μπάκαλας, άρχισε το φιλανθρωπικό του έργο, η αναφορά στο οποίο είναι ενδεικτική.

Με δαπάνες του κτίσθηκαν δύο (2) οικοδομικά συγκροτήματα στον Πειραιά, τα οποία ακολούθως δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο :
α.- το οικοδομικό συγκρότημα, που κτίσθηκε στη διασταύρωση των οδών Βασιλέως Κων/νου και Καραολή Δημητρίου, το οποίον χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση υπηρεσιών του ΠΙΚΠΑ.
β.- το οικοδομικό συγκρότημα στην οδό Ζωσιμαδών, όπου λειτούργησαν παραλλήλως από του έτους 1937 και Λαϊκά συσσίτια, με δαπάνες και φροντίδες του ιδίου, τα οποία συνεχίσθηκαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Ομοίως κατά του ίδιους χρόνους της Γερμανικής κατοχής, στο ιδιόκτητο κτίριό του στη διασταύρωση των οδών Μπουμπουλίνας και Καραϊσκου, στον Πειραιά, λειτούργησε Πολυιατρείο για τους απόρους, με αποκλειστικές του δαπάνες.

Στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ, έκτισε με έξοδά του δύο (2) περίπτερα, για νοσηλεία απόρων ανάπηρων παιδιών.

Στην Αθήνα, έκτισε με ομοίως αποκλειστικά του έξοδα, τους δύο πρώτους ορόφους του γνωστού Νοσοκομείου με την επωνυμία "ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ".

Διηύθυνε για πολλά χρόνια το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Πειραιώς, στο οποίο είναι γνωστές οι μεγάλες δωρεές που έκανε.

Ομοίως έκανε μεγάλες δωρεές, στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Στενό Αρκαδίας, όπως για την ύδρευση, γέφυρα κ.λ.π.

Πέθανε το Μαϊο 1962, σε ηλικία (84) ετών και ετάφη στο νεκροταφείο Αναστάσεως Πειραιώς


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΑΣ


Αδελφός του μεγάλου ευεργέτη Κωνσταντίνου Μπάκαλα, γεννήθηκε στο Στενό Αρκαδίας και σε νεαρή ηλικία, εγκατεστάθη στον Πειραιά, όπου εργάσθηκε στην επιχείρηση του θείου του Ιωάννη Μπάκαλα, εμπόρου υφασμάτων.

Το έτος 1917 αναχώρησε για την Αμερική, όπου εργαζόμενος σκληρά πέτυχε οικονομικά.

Επέστρεψε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του, αποφασισμένοι να προσφέρουν σε όσους ήταν άποροι και είχαν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης. Για τον ανωτέρω σκοπό, με τη σύμφωνη γνώμη της διοικήσεως του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, ανέλαβαν την ανέγερση νέας πτέρυγας που φέρει το όνομα του δωρητή και της συζύγου του.

Μετά το θάνατο του αδελφού του Κωνσταντίνου Μπάκαλα και σε εκτέλεση ρητής εντολής του, περιλαμβανομένης στη Διαθήκη του, ανέλαβε τα καθήκοντα του εκτελεστού της διαθήκης και με μεγάλο ενδιαφέρον και συναίσθηση ευθύνης, μερίμνησε για την αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας που άφησε ο αδελφός του, με την ανέγερση του 8όροφου κτιρίου, επί της οδού Πανεπιστημίου 20.

Ο Γεώργιος Μπάκαλας πέθανε το έτος 1969 και ετάφη στο κοινό τάφο με τον αδελφό του, στο Νεκροταφείο Αναστάσεως στον Πειραιά.


→ Ιστορικό...